Stress

Hvad er stress og dens symptomer?

Lige så vigtigt det er at komme op i gear, når der er brug for det, lige så vigtigt er det, at man bagefter falder ned igen, så man kan genopbygge sine ressourcer.

Hvis en stresstilstand varer ved i dage og uger, og hvis man ikke dagligt får koblet af og får sovet tilstrækkeligt, har man langvarig stress. Langvarig vil sige uger eller måneder – længden vil afhænge af, hvor kraftig belastningen er, om man får støtte fra omgivelserne og af ens individuelle sårbarhed. Stress er en tilstand af vedvarende anspændthed og ulyst. Det kan overbelaste hukommelsen og koncentrationen, så de “sætter ud”. Ved langvarig stress får man for meget sukker og fedt i blodet, og dette belaster hjertet, kredsløbet og reguleringen af blodsukkeret. Det giver desuden forhøjet blodtryk, som også belaster hjertet og kredsløbet. Endelig kan langvarig stress svække immunforsvaret, så man bliver mere modtagelig for infektioner. Stress viser sig oftest ved et eller flere symptomer: søvnproblemer, træthed, svigtende koncentration og hukommelse, irritabilitet, angst, dårligt humør, ændrede vaner med hensyn til mad og drikke, stimulanser. Stress er ubehagelig – det er glædesløst at være i en vedvarende tilstand af anspændthed og ulyst. Personer, der har oplevet vedvarende stress, fortæller, at livet bliver et spørgsmål om at klare dagen og vejen og holde ud – uden at tænke for langt. Efterhånden kan man miste evnen til at se, hvornår man er ude over grænsen for, hvad man kan holde til.

Personer med langvarig stress overser ofte faresignalerne og får derfor ikke stoppet op og sagt fra i tide.

Derfor er det vigtigt, at du lærer dine personlige signaler at kende – og reagerer på dem.

Der er også god grund til at tage det alvorligt, hvis dine nærmeste siger, at du virker stresset. Omvendt er det vigtigt, at du siger til, hvis det er en af dine nærmeste, der viser tegn på stress. Familien og de nærmeste kolleger kan være bedre end en selv til at vurdere, om man er stresset.

Tegn på stress:

  • Hovedpine på grund af muskelspændinger
  • Ringen for ørerne/tinnitus
  • Svimmelhed på grund af træthed
  • Muskelspændinger, specielt i nakke og skuldre
  • Tendens til svedeture uden fysisk aktivitet
  • Åndedrættet bliver hurtigere og mere overfladisk
  • Hjertebanken med uregelmæssig rytme. Stikkende smerte i hjertet.
  • Problemer med fordøjelsen: Kvalme, halsbrand, svien i maven og diarré. Eller forstoppelse og appetitløshed.
  • Mænd kan blive impotente, og begge køn kan miste lysten til sex og intimitet.
  • Nedsat immunforsvar, som fx medfører hyppige forkølelser, forsinker sårheling mv.

Stress kan opstå på grund af alvorlige begivenheder, fx tab af ægtefælle, alvorlig sygdom eller fyring – eller på grund af en hårdt presset hverdag med belastninger på arbejdet, manglende fritid, manglende hvile eller konflikter på arbejdet eller i privatlivet. Samfundsbegivenheder som krig, miljøkatastrofer eller naturkatastrofer kan også medføre stress i en hel befolkning.

Ofte skyldes langvarig stress, at man er belastet på flere livsområder samtidig, og når man oplever, at der ikke er balance mellem de udfordringer, man står over for, og ens muligheder for at håndtere udfordringerne.

Seksualiseret Mobning

Hvad er seksualiseret mobning?

Seksualiseret mobning, er mobning i form af ord og fysisk handling rettet mod en persons seksualitet. Denne form for mobning rammer ind i sårbarheden omkring de unges spirende seksuelle bevidsthed. Det kan komme til udtryk på forskellige måder, eksempelvis ved bagtale, spredning af rygter, og det at kører på en person, man enten har set sig sur på, eller som man måske er mere interesseret i end de andre i klassen. Det kan blandt andet være rygter om at være ”lille”,  eller ”nem”, ”bøsse” eller kommentere på andres krop f.eks. ”du har klassens mindste patter, du ligner en dreng”. At starte rygter som, at have haft sex med nogen de ikke har, eller at være en dårlig kysser. Det kan også komme til udtryk i, at der pludselig florerer lettere afklædte eller helt afklædte billeder af en person, der ikke har indvilliget i, at det skulle deles med andre.

Denne form for mobning rammer ind i sårbarheden omkring de unges spirende seksuelle bevidsthed

Overgreb

Hvad er et overgreb?

– Der er tale om et seksuelt overgreb, hvis den ene person ikke ønsker den seksuelle kontakt eller bliver lokket, presset eller truet til at gøre noget, som han eller hun ikke har sagt ja til eller ikke forstår konsekvenserne af.

– Et fysisk seksuelt overgreb er f.eks., hvis krænkeren berører ofrets krop eller kønsdele, har samleje med eller tvinger vedkommende til at berøre krænkerens kønsdele.

– Der kan også være tale om et seksuelt overgreb, selvom krænkeren ikke rører ved ofret. Et ikke-fysisk seksuelt overgreb er fx, hvis krænkeren blotter sig for ofret, tvinger ham eller hende til at se pornografiske billeder eller film, eller til at klæde sig af.

– Seksuelle krænkelser er som regel handlinger af grænseoverskridende karakter. Det kan f.eks. være at tage en anden på brysterne, at onanere (eller prøve på det) i fælleslokaler eller at bruge krænkende ord.

Seksuelle krænkelser er som regel handlinger af grænseoverskridende karakter